Nejlepší kontakt je kontakt s přírodou

Recepty OV


Čočková polévka s párkem

Přebranou a několikrát propláchnutou čočku, zalijeme dostatečným množstvím vody a po uvedení do varu, zvolna vaříme, ne aby byla zcela měkká. Dle potřeby doléváme teplou vodou. Mezitím na tuku osmahneme jemně nakrájenou cibuli do zlatavé (růžové) barvy, kterou zasypeme prosátou hladkou moukou a připravíme světlou zásmažku do které zamícháme mletou papriku a mletý pepř. Za neustálého prošlehávání ji zalejeme vlažnou vodou, mírně osolíme a uvedeme do varu, který udržujeme za občasného prošlehávání minimálně 20 minut. Před koncem varu přidáme vařenou čočku, česnek utřený se solí a párky nakrájené na slabé kolečka. Dochutíme polévkovým kořením a důkladně povaříme.

( Při přípravě většího množství polévky vkládáme prohřáté párky do jednotlivých porcí až při expedici).

Bábovka z oleje

Mouku polohrubou + cukr + prášek do pečiva + vanilkový cukr společně promícháme. Přidáme olej, žloutky a vodu, dle potřeby (asi 0,2 litru). Nakonec vmícháme lehce našlehaný sníh. Část těsta promícháme s kakaem a potom střídavě nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C – 180°C po dobu asi 45 minut. Zkoušíme špejlí. Nesmí se lepit. Propichujeme šikmo. Vysypáváme hrubou moukou, nebo strouhankou. Do mouky možno přidat citron. kůru a šťávu z půlky citrónu. Ještě horkou sypeme moučkovým cukrem.

Na 1. formu : 0,5 polohrubé mouky, 25 dkg cukru krupice, 9 lžic oleje, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr.

Bramborák

Suroviny na 10 porcí: Brambory loupané 840g, mléko 100ml, mouka hladká 200g, vejce 1ks, česnek 10g, sůl 10g, majoránka 1g, pepř mletý 1g, sádlo škvařené na smažení 200g

Technologický postup: oloupané a opláchnuté brambory nastrouháme najemno, slijeme vodu, přidáme mléko, prosátou hladkou mouku, vejce, utřený česnek se solí, drcenou majoránku, pepř mletý a vše důkladně promícháme. Těsto vlijeme do vhodné pánve na horké sádlo a pečeme po obou stranách do zlatavé barvy. Podáváme vždy čerstvě upečený, proto že delším skladováním ztrácí křehkost.

Bramborové knedlíky – 10 porcí

Suroviny : brambory uvařené – 1 – 1,1 kg

Vejce – 2 kusy – 80g

Mouka hrubá – 250g

Mouka krupice – 250g

Sůl – 15g

Ocet 2 lžíce

Voda pitná na uvaření, dle potřeby.

(Lepší knedlíky uděláme, když místo mouky hrubé a krupice dáme na toto množství 500g dětské krupičky a lžíci octa)

Technologický postup:

Uvařené brambory nastrouháme, nebo umeleme.Přidáme celé vejce, prosátou mouku a krupici, sůl a zpracujeme tuhé těsto. Rozvážíme na díly, připravíme šišky a ihned zaváříme do vroucí vody. Po zavaření (asi 1 minuta) knedlíky opatrně nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu. Knedlík o průměru 5 cm a délce 20 cm vaříme 20 – 25 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme a můžeme je dát do studené vody aby na povrchu rychleji ztuhly – ihned vyndáme. Potom nakrájíme na kolečka.Samostatně mastíme cibulkou na sádle.

Moravský vrabec str.191

Opláchnutý kuchyňsky upravený zmasilý vepřový bok, vykostíme, nakrájíme na kostky, vepřou plec kuchyňsky upravenou (bez kosti), nebo ořez nakrájíme na stejně velké kostky, v poměru bok a plec 1:1, vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme, posypeme cibulí nakrájenou na plátky, česnekem rozsekaným na drobno (při použití česnekové pasty se solí mírněji solíme), podlijeme trochou vody a za občasného přelévání výpekem, případně vodou pečeme doměkka a do zlatova. Dbáme aby se cibule a česnek nepřepalovaly. upečené maso vyjmeme, šťávu (výpek) vydusíme na tuk, zaprášíme prosetou hladkou moukou, osmahneme, zalijeme vodou a za občasného prošlehávání (míchání) ji vaříme nejméně 20 minut. Před koncem varu ji dosolíme, přecedíme a opět krátce povaříme.

Dušené zelí zahuštěné strouhanou bramborou

Zelí propláchneme vodou a dáme na mírný plamen do velkého hrnce zpočátku odkryté a podlité jen vodou, aby vyprchaly čpavé látky. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme ji k zelí společně s kmínem, cukrem a solí. Bramboru oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle a přidáme ji do téměř měkkého zelí. Zelí dusíme do doby než je měkké, občas ho promícháme a na závěr přidáme ocet podle chuti.

Brněnské špagety 10 porcí

Suroviny:

Špagety klasik 900g

Sůl 60g

Voda na uvaření špaget, dle potřeby

Cibule 250g

Sádlo 250g

Mleté maso na hrubo 1000g

Pepř mletý 1g

Rajčatový protlak (kečup) 200g

Česnek 50g

Hrášek sterilovaný 80g

Sýr tvrdý 150g

Technologický postup: Špagety uvaříme tak, aby na lomu zůstala bílá tečka. Propláchneme, necháme okapat a promastíme olejem.

Cibuli na kolečka osmahneme společně s mletým masem, osolíme, opepříme, přidáme česnek, po asi 20 minutách přidáme rajčatový protlak a hrášek, krátce podusíme. Při expedici dáme na talíř dávku horkých špaget, do středu vložíme masovou směs a posypeme strouhaným sýrem.

Domácí perník – 1 plech do malých trub

Suroviny:

  • ¾ kg polohrubé mouky
  • 30 dkg cukru krupice
  • 2 ks prášku do pečiva, nebo perníku
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 2 lžičky skořice
  • 4 lžíce kakaa
  • 2 ks vajec
  • 10 lžic oleje
  • ½ l teplého mléka
  • 200 g džem, strouhaná jablka

Postup:

  1. promíchat vše sypké
  2. doprostřed udělat důlek a nalýt tekuté (olej, mléko, vejce).
  3. promíchat
  4. vmíchat nastrouhaná jablka
  5. péct v troubě asi 25 minut při 170°C
  6. vychladlý perník rozkrojíme podél, namažeme džemem a spojíme
  7. povrch posypeme moučkovým cukrem

Obložené chlebíčky

Chlebíček s anglickou slaninou

Suroviny na 10 ks

Veka bílá 200g, Vlašský salát 200g, Anglická slanina 150g, okurky sterilované 100g, Kapie sterilované 100g, zelená petrželová nať 10g

Výrobní postup:

Na bílou veku, šikmo nakrájenou naneseme po celé ploše vlašský salát. Obložíme anglickou slaninou, nakrájenou na slabé plátky, ozdobíme vějířkem okurky, kouskem kapie a petrželovou natí.

Chlebíček s bramborovým salátem a šunkovým salámem

Suroviny na 10 ks

Veka bílá 200g, Bramborový salát 230g, Šunkový salám 50g, Vejce čerstvá 2ks, okurky sterilované 100g, petrželová nať 10g.

Chlebíček turistický

Suroviny na 10 ks

Veka bílá 200g, máslo 50g, turistický salám trvanlivý 150g, sýr tvrdý 70g, okurky sterilované 100g, petrželová nať 10g

Chlebíček Islandský

Suroviny na 10 ks

Veka bílá 200g, Sardelové máslo ( sardelová pasta s máslem) 100g, Matjes 300g, Vejce 2 ks, Cibule 50g

Karbanátek smažený 2 porce

Suroviny:

Mleté maso 140

Cibule 10

Sůl 6

Česnek 2

Pepř mletý 0,2

Majoránka 0,2

Vejce 8

Strouhanka 12

Mouka hladká 6

Voda pitná-podle potřeby

Na obalení: mouka hladká, vejce, mléko, strouhanka, olej na smažení.

Do mletého masa zamícháme jemně nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek, drcenou majoránku, vejce, strouhanku navlhčenou, prosátou mouku. Z hotové směsi tvarujeme karbanátky, které obalíme v trojobalu a zvolna smažíme na oleji do nazlátlé barvy. Podáváme s bramborem.

Kinder mléčný řez

těsto:
-6 velkých nebo 7 malých vajec
-8 lžic krystalového cukru
-4 zarovnané lžíce kakaa
-2 lžíce oleje
-1 lžička prášku do pečiva
-10 lžic polohrubé mouky
náplň:
-1/2 kg tvarohu (ne vaničkového)
-25 dkg másla
-cukr moučka podle chuti
-až 12 lžic smetany (záleží na hustotě tvarohu)

+máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání peč. papíru

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny (mixerem cca 2 min.), přidáme kakao, olej a mouku do které jsme zamíchali prášek do pečiva a nakonec ušlehaný sníh. Budeme mít připravené dva plechy s máslem namazaným a hrubou moukou vysypaným pečícím papírem. Těsto rozdělíme na oba plechy a rozetřeme po papíře (plech 30×40 cm a nechala jsem asi 1 cm volné místo od okrajů). Těsto je hodně nízké.
Pečeme v předehřáté troubě horkým vzduchem na 150 st. asi 10 minut, nebo na 170 – 180 st. v elektr. troubě asi 8 minut. Vršek těsta se Vám nebude zdát opečený.
Upečené vyndáme a na papíře necháme vychladnout. Ušleháme si tvaroh s máslem, cukrem, smetanou a dáme do lednice ztuhnout.
Namažeme na vychladlé těsto a dáme nahoru druhé upečené těsto. Krájíme ztuhlé. Uchováváme samozřejmě v lednici.

Kinder mléčný řez

těsto:
-6 velkých nebo 7 malých vajec
-8 lžic krystalového cukru
-4 zarovnané lžíce kakaa
-2 lžíce oleje
-1 lžička prášku do pečiva
-10 lžic polohrubé mouky
náplň:
-1/2 kg tvarohu (ne vaničkového)
-25 dkg másla
-cukr moučka podle chuti
-až 12 lžic smetany (záleží na hustotě tvarohu)

+máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání peč. papíru

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny (mixerem cca 2 min.), přidáme kakao, olej a mouku do které jsme zamíchali prášek do pečiva a nakonec ušlehaný sníh. Budeme mít připravené dva plechy s máslem namazaným a hrubou moukou vysypaným pečícím papírem. Těsto rozdělíme na oba plechy a rozetřeme po papíře (plech 30×40 cm a nechala jsem asi 1 cm volné místo od okrajů). Těsto je hodně nízké.
Pečeme v předehřáté troubě horkým vzduchem na 150 st. asi 10 minut, nebo na 170 – 180 st. v elektr. troubě asi 8 minut. Vršek těsta se Vám nebude zdát opečený.
Upečené vyndáme a na papíře necháme vychladnout. Ušleháme si tvaroh s máslem, cukrem, smetanou a dáme do lednice ztuhnout.
Namažeme na vychladlé těsto a dáme nahoru druhé upečené těsto. Krájíme ztuhlé. Uchováváme samozřejmě v lednici.

Knedlíčková polévka 10 porcí

Suroviny:

Vývar A 3000ml

Játra hovězí (kuřecí) 200g

Žemle (veka) 100g

Voda na navlhčení 60g

Cibule 20g

Strouhanka 80g

Mouka hladká 30g

Česnek 10g

Sůl 10g

Vejce 40g – 1ks

Majoránka 0,5g

Pepř mletý 1g

Polévkové koření 20ml

Petrželová nať 10g

Technologický postup:

Připravíme vývar A (včetně zeleniny). Očištěná a opláchnutá játra umeleme s vymačkanou žemlí a cibulí. Do umleté směsi dáme strouhanku, prosátou mouku, česnek utřený se solí, vejce, okořeníme majoránkou a pepřem. Směs promícháme , uděláme válečky a z nich krájíme knedlíčky, které v ruce dotvarujeme. Zaváříme v polévce.

Květák smažený 10 porcí

Suroviny:

Květák očištěný 1200g

Voda pitná dle potřeby

Sůl 20g

Mouka hladká 120g

Vejce 100g

Mléko 150ml

Strouhanka 300g

Tuk na smažení 250g

Technologický postup:

V osolené vodě uvaříme květák, necháme okapat, rozebereme na menší růžice a obalíme v panýrunku a strouhance. Panýrunk = rozšlehaná mouka s vejcem v mléce. Dle potřeby panýrunk osolíme. Květák osmažíme v horkém oleji 180°C, po vyjmutí necháme okapat (cedník+ubrousek).

Kynuté těsto – buchty

1kg polohrubé mouky

2 žloutky

10 dkg másla

citrónová kůra

1 x vanilkový cukr

špetka soli

mléko, dle potřeby

2 x droždí (2x40g)

Technologický postup :

Mouku prosejeme + cukr+vanilkový cukr+sůl, promícháme v misce + postupně přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, strouhanou citrónovou kůru a droždí, posypeme cukrem, zalijeme teplým mlékem (ne horké !), chvilku počkáme až začne droždí kynout a hned vymícháme vláčné těsto. Necháme asi ¾ – 1 hodinu kynout a poté zpracujeme.

Kysané zelí (jeho naložení)

Kysané zelí – ingredience na jeho naložení:

hlávky zimního zelí celý kmín sůl nádoba na kvašení (nejlépe kameninová) nějaká plastová vanička na šlapání zelí těžítko, třeba kámen, kterým se zelí v nádobě zatíží Recept na kysané zelí Vám uspoří v rodinném rozpočtu mnoho peněz. Počítejte se mnou. Asi 250 g kysaného zelí koupeného v obchodě koupíte asi za cca. 20 Kč. To znamená, že 1 kg kysaného zelí Vás příjde na cca. 80 kč. Kysané zelí vyrobené doma Vás příjde v rozmezí 3 až 6 Kč za kilo (záleží, zda nakupujete v Polsku nebo ČR). To už je významná úspora, že ano.
Navíc si můžete být jisti, že si vyrobíte ryze přírodní a zdravý produkt, který nebude obsahovat žádná Éčka či různé kyseliny, kterýma velcí výrobci urychlují proces mléčeného kvašení zelí. Jen mrkněte na obsah složení třeba "supermárketového" kysaného zelí a Vaše zdraví začne křičet: "Pomóc…pomóc….".

Kysané zelí – recept na jeho naložení

Z hlávky nejdříve sloupneme vrchní listy (jeden až dva listy – podle potřeby). Ty většinou bývají různě znečištěné, zavadlé či dopravou pomačkané.

Po odstranění vrchního listu můžeme můžeme začít zelí zpracovávat. První krok spočívá v rozpůlení hlávky. Druhý se liší ve způsobu krouhání. Pokud ke krouhání zelí použijete kruhadlo, tak si z půlek zelí vyřízneme košťál. Ten do zelí nikdy nedáváme – je tvrdý a obsahuje velké množství hořkých a štiplavých látek.

V případě že ke krouhání použijete obyčený nůž, tak stačí rozpůlenou hlávku zelí ořezávat tak dlouho, až zůstane tvrdý košťál (košťál je místo, ze kterého zelí roste ze země). Košťál při krouhání nožem necháváme proto, že se lépe drží. Zelí krouháme nožem na jemno. Na jemno proto, aby pěkně prokvasilo.

Nakrouhané zelí asi ze dvou hlávek si nasypu do plastové vaničky, pořádně osolím a okmínuju. Osolit je potřeba trošku více, aby zelí lépe pustilo vodu. Kolik soli a kmínu použít neuvedu z jediného důvodu. Každá sůl solí jinak. Jednoduše solte a kmínujte podle chuti s tím, že osolíte o trošku více než jste normálně zvyklí. Osolené a okmínované zelí rukama trochu proházíme aby se promíchalo s kořením.

Recept na kysané zelí má jeden zlatý hřeb – jeho šlapání. Chodidla obalíme igelitem. Zelí se šlape v plastové vaničce ve které jsme si ho promíchali se solí a kmínem. Cílem šlapání je vytlačit ze zelí vzduch, protože zelí kvasí za nepřístupu vzduchu (to je podstata mléčného kvašení). Z toho důvodu ve vaničce šlapem jenom dvě hlávky zelí. V menším množství se zelí váhou těla rychleji prošlápne a pustí šťávu.

Jakmile nakrouhané zelí pustí vodu, tak ho přendáváme do kameninové nádoby. Samozřejmě musíte zelí i v této nádobě rukama pořádně udusat, aby tam nebyl žádný vzduch. Děláme to tak, že pěstmi ho v nádobě stlačíme směrem ke dnu. Celý proces stačí opakovat tak dlouho, než se nádoba naplní. Jakmile se nádoba naplní, tak je dobré zelí zatížit třeba nějakým placatým kamenem. Když to uděláme, tak máme garanci, že zelí bude ponořené a nad hladinou ve vzduchu nebude podléhat hnilobě. Pak už stačí poslední krok. Nádobu uzavřeme.

Teď už jenom stačí kysané zelí kontrolovat a ze zběrného kanálku na kameninové nádobě sbírat šťávu, která ze zelí z pod víka vytéká. Do kanálku vodu doléváme, aby dovnitř nádoby nevnikal vzduch. Zelí musí být pořád ponořené a zatížené. Jinak vám začne horní vrstva hnít a plesnivět

Kysané zelí – několik tipů jak na to

Kdo je opravdový gurmán, ten si může velmi jednoduše kysané zelí vylepšit. Stačí oprášit staré dobré rady našich babiček:

  1. Kdo chce mít kysané zelí pěkně křupavé a chce ho konzumovat nevařené v syrovém stavu jako salát, tak může do nakrouhaného zelí zamíchat nastrouhanou mrkev.
  2. Když má být kysané zelí měkoučké, tak do něj přimícháme na jemno nakrájenou cibuli.
  3. Do kvašeného zelí může přidat zimní jablíčka, která v něm pěkně prokvasí. Věřte tomu, že je to lahůdka.
  4. No a na závěr poslední tip našich babiček. Do kvašeného zelí je možné přidat i celou hlávku zelí. Ta se zelím pěkně prokvasí a pak z něj můžeme udělat fantastické závitky.

Během nakládání zelí nemůžete nic pokazit. Jen je důležité řídit se několika radama při přípravě:

  1. Kysané zelí uděláte jenom z tvz. zimního zelí, které je možné koupit až na podzim (začátek října). Pokud použijete letní zelí, tak se zkazí.

Ovarová polévka – 10 porcí

Vepřová hlava a nožička 500g

Voda pitná 1900ml

Sůl 30g

Divoké koření 1,5g

Česnek 20g

Cibule 100g

Majoránka 1g

Kroupy velké 145g (navaří se na 400g)

Polévkové koření 20g

Nožičky zalejeme studenou vodou, osolíme, přidáme divoké koření, česnek a cibuli, uvedeme do varu a poté zvolna (táhle)vaříme.

Přecedíme přes hustý cedník, obereme maso, dáme do procezeného vývaru společně s majoránkou a pod poklicí vařím 20 minut.

Pečlivě přebrané a propláchnuté kroupy uvaříme do měkka v mírně osolené vodě a opět propláchneme. Vložíme do polévky a dochutíme polévkovým kořením.

Moravský vrabec – 10 porcí

Vepřový bok 500g

Vepřový ořez nebo plec 500g

Sůl 30g

Kmín 3g

Cibule 200g

Česnek 20g

Voda pitná 700ml

Mouka hladká 20g

Maso nakrájíme na kostky,osolíme, okmínujme, posypeme cibulí na kolečka, česnek na slabé plátky, dáme do pekáče, mírně podlijeme vodou a za občasného přelévání výpeku pečeme do zlatova. Upečené maso vyjmeme, výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, 20 minut provaříme, přecedíme, dochutíme, krátce převaříme.

Piškotová bábovka

Suroviny:

Vejce 4ks

Moučkový cukr 160 g

Hrubá mouka 200 g

Prášek do pečiva 1 ks

Máslo 50 g

Citrónová kůra ¼ ks

Mleté ořechy 25 g

Hrozinky 20 g

Celá vejce s cukrem šleháme nad párou do zhoustnutí. K částečně vychladlé hmotě přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, rozpuštěné vlažné máslo, strouhanou citrónovou kůru, ořechy a hrozinky. Připravené těsto nalejeme do vymazané a moukou (strouhaným kokosem) vysypané bábovkové formy a ve vyhřáté troubě pomalu upečeme. Upečenou a vychladlou bábovku vyklopíme z formy (namočený studený hadr) a posypeme moučkovým cukrem.

Rychlý olejový perník

Použité suroviny:

450 g polohrubá mouka
300 g moučkový cukr
9 lžic oleje
2 vejce
2 lžíce kakao
1 lžička skořice
citrónová kůra
1/2 l teplé mléko
vanilkový cukr
11/2 prášek do pečiva

Postup:

Mouku, cukr, prášek do pečiva, kakao, skořici a citrónovou kůru, vanilkový cukr, dobře promícháme, postupně přidáme teplé mléko a olej. Rozetřeme do dobře vymazaného pekáče vysypaného moukou a pozvolna pečeme ve středně teplé troubě, aby těsto zvolna nabývalo. Škodí příliš prudké i příliš mírné teplo.

Syrníky – moučník z tvarohu

Těsto je sice lepivé, ale lívanečky jsou dietní. Název receptu je počeštělý (písmem), ale původně pochází z Ruska – Ukrajiny.

Syrníky – Lěnivyje vareniky

  • 500 g tvaroh měkký
  • 50 g cukr
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 80 g hrubé mouky
  • 70 g dětské krupice
  • sůl
  • skořice
  • sladká smetana.

Všechny ingredience, kromě smetany a skořicového cukru smícháme a vypracujeme v těsto. Rozdělíme na kousky velikosti ořechu, roztlačíme do tvaru koláčku a krátce povaříme. Scedíme, upravíme na talíř, polijeme smetanou a posypeme skořicovým cukrem.

1 vejce, 3 rovné lžičky hrubé mouky nebo dětské krupičky, 1 lžíce másla na smažení, 1 lžíce cukru na posypání, 1 lžíce smetany na polití. Tvaroh protlačíme sítem, osladíme, osolíme a přidáme moukou. Utvoříme ploché koláčky, vysmažíme na másle a podáváme na stůl s cukrem a smetanou. Dietní syrníky se mohou místo vysmažování zapéci se smetanou.

Tvarohové placičky – syrníky

4 porce: 1/2 kg měkkého tvarohu, 1 lžíce másla, 1 lžíce moučkového cukru, 2 žloutky, sůl, 3 lžíce hrubé mouky, máslo na opékání, kysaná smetana, borůvkový kompot

Do tvarohu zamícháme cukr, sůl, tekuté máslo, žloutky, mouku a spojíme v hladké těsto. Na vál posypaný moukou nabíráme lžící těsto, utvoříme placičky, nožem na nich uděláme ozdobné mřížky a opečeme je po obou stranách na másle. Podáváme s kyselou smetanou smíchanou s borůvkami.

Špagety po čínsku

Špagety uvaříme, dle návodu, propláchneme a necháme okapat. Na tuku osmahneme jemně nakrájenou cibuli, utřený česnek se solí a na tuto směs vložíme špagety (zamícháme).

Ve vedlejším hrnci osmažíme zelí bílé, mrkev, papriku žlutou a červenou, žampióny, cibuli, pórek, hrášek, čínskou houbu. Do osmahlé směsi přidáme měkký salám na proužky a na závěr přidáme kari a lžíci protlaku. Podlijeme vývarem.

Šunkofleky z uzeniny – zapečené 10 porcí

Gothajský salám 1000g

Těstoviny (velké flíčky) 750g (navaří se na 1800g)

Sůl 40g

Pepř mletý 1g

Muškátový květ, nebo oříšek strouhaný 1g

Maggi 5g

Cibule 50g

Olej (na cibulku 50g

Tuk na vymazání (sádlo) 100g

Mléko 500g

Vejce 5 ks

Strouhanka 50g

Technologický postup:

Salám nakrájíme na kostičky(můžeme přidat zbytky uzeného masa) a osmažíme na cibulce).

Do vroucí osolené vody dáme lžičku octa a zavaříme těstoviny po dobu asi 7 minut. Potom scedíme a propláchneme pod tekoucí studenou vodou. Necháme okapat, dáme do mísy a promícháme se salámem, opepříme, přidáme muškátový květ a promícháme. Připravíme si pekáč – vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Dáme zapéct do vyhřáté trouby, prohřáté zalijeme směsí osoleného mléka a vajec. Pečeme na 200°C po dobu asi 25 minut do nazlátlé barvy. Podáváme s okurkou, nebo zeleninovými saláty.

Drůbeží rizoto
Rýži propláchneme, nasypeme do kastrolu a přidáme 2,5 x studenou vodu a sůl. Uvedeme do varu a na mírném žáru uvaříme (všechna voda se vsákne do rýže).
Drůbeží maso, popřípadě droby pokrájíme na menší kousky a povaříme. Na pánvi na másle oprahneme nadrobno nasekaný česek. Přidáme uvařené maso a scezený hrášek, vše dobře okořeníme a prohřejeme.V mezičase nastrouháme sýr.Na pánev přidáme vařenou rýži, dobře promícháme a případně ještě dochutíme mletým pepřem a solí.
Rizoto z drůbežího masa servírujeme tak, že naběračku opláchneme studenou vodou, nabereme rizoto, trochu upěchujeme a zarovnáme lžící a na talíř vyklopíme úhledný kopeček. Na každý talíř dáme 2 – 3 kopečky (podle velikosti naběračky). Posypeme je strouhaným sýrem a ozdobíme petrželkou.

Svíčková na smetaně

Maso prošpikujeme hranolky slaniny, osolíme, opepříme a opečeme na oleji s máslem. Vyjmeme a na výpečku opečeme zeleninu nahrubo nastrouhanou a cibuli, jakmile mrkev pustí barvu přidáme cukr a necháme karamelizovat, přidáme hořčici, divoké koření, přilijeme ocet, vložíme maso a zalijeme vroucím vývarem. Vložíme hrnec či pekáč i s poklicí do trouby a pečeme do změknutí masa(tj. asi 1,5-2 hod ve středně vyhřáté troubě), nebo dusíme na kamnech pod pokličkou.Poté maso i koření vyjmeme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme, nebo propasírujeme přes cedník. Zahustíme jíškou a provaříme (mouku je třeba provařit minimálně 20 min.), podle potřeby dosolíme. Zjemníme smetanou (nebo máslem), dochutíme citronem (nebo převařeným octem) a krátce povaříme. Na závěr přidáme na kostičky nakrájenou a opečenou slaninu. Podáváme s houskovým knedlíkem a terčíkem z citronu a brusinek.

Španělský ptáček

Maso nakrájíme na stejnoměrně silné plátky. Vařená vejce a cibuli rozčtvrtíme. Slaninu, uzeninu a okurky nakrájíme na proužky. .Plátky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na kraj plátku skládejte vedle sebe uzeninu, okurku a slaninu, na to dáme cibuli a vejce. Začněte rolovat maso od okraje s náplní. Plátek pootočte, pořádně stiskněte a utáhněte a okraje po stranách zahněte nahoru. Zabalené závitky a převážeme provázkem či spíchneme párátkem. Troubu předehřejte na 200 °C. Závitky naskládáme do kastrolu na tmavý cibulový základ, podlijte malým množstvím vývaru, aby se nespálila cibule (maximálně 200 ml), a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme bez poklice 15–20 minut, dokud se maso nezatáhne a nechytne zlatavou barvu. Kastrol se zapečenými závitky vyjmeme z trouby a zalijeme vývarem tak, aby byly ptáčky potopené zhruba ze tří čtvrtin. Přiklopíme poklicí, vrátíme do trouby a dusíme asi 45–50 minut, dokud není maso zcela měkké. Měkké ptáčky vyjmeme z kastrolu a uchováme zakryté. Kastrol postavte na silný oheň a za občasného míchání nechte odpařit všechnu tekutinu až na tuk. Pak přisypte mouku, osmahněte ji dozlatova, vmíchejte lžíci hořčice a orestujte. Zalijte zbylým vývarem, případně dolijte vodou či lákem z okurek.
Zahuštěnou šťávu prošlehejte metličkou, aby v ní nezůstaly hrudky mouky, a snižte plamen. Provářejte ji na mírnějším ohni asi půl hodiny a občas zamíchejte. Jakmile začne vystupovat opět tuk na hladinu a mouka je provařená, přeceďte šťávu přes jemný cedník a kastrol vraťte na sporák.
Zbylé suroviny z náplně nakrájejte nadrobno a vložte do šťávy spolu s kapary. Šťáva tím získá ještě lepší chuť. Nechte přejít varem, dochuťte solí, pepřem a lákem z okurek. Z ptáčků odstraňte nit, vložte je do šťávy, prohřejte a kastrol stáhněte z ohně. Podávejte s rýží a posypané petrželkou.

Šťávy k minutkám

Klasický český způsob – z pánve slijeme přebytečný tuk, výpek zaprášíme hladkou moukou, orestujeme, zalijeme vývarem, nebo vodou, provaříme, osolíme a přesedíme na připravenou minutku. Podle charakteru pokrmu doplníme kečupem, vínem, smetanou, žampiony atd. Množství asi 5 cl na 1 porci na přelití , nebo do omáčníku.

Moderní způsoby zahušťování minutek jsou na bázi redukcí a to, že nezahušťujeme moukou, ale suroviny rozmixujeme a pasírujeme. Většinou používáme šalotku a kvalitní olivový olej. Přidáváme bylinky, různé doplňky jako např. 40% zakysanou smetanu a na závěr zjemňujeme kouskem másla.

Další způsob je použití olejů, které jsme si připravily několik dní do předu (marinování bylinek, koření, zahřívání na 53°C).

Pesta – italské ochucené oleje, vyšlehané v mixeru do pěny s přísadami. Zelené – česnek, pinie, bazalka, pepř, sůl, olivový olej. Červené – sušené tomaty, česnek, bazalka, černé olivy, sůl, pepř, červená kapie, olivový olej.

Pěny – připravují se těsně před výdejem ze žloutkové pěny a vína šleháním nad párou. Ochucují se sekanými bylinkami a doplňují různými vložkami např. kaviár. Mohou se gratinovat, zjemňují se máslem.

Suroviny na velkou vánočku ( 2 malé) – jemné těsto 1 kg mouka polohrubá 15 dkg cukru 15 dkg tuku (máslo) 2 žloutky 2 ks droždí 0,5 l mléka Citronová kůra z ½ citronu, lžička šťávy Vanilka (vanilkový cukr 1 ks) Lžička soli Rozinky 4 dkg (namočit)
(na potření ½ vejce, voda – 3 lžičky, citronová šťáva – lžička)
Postup: -Kvásek. -Tuk utřeme s cukrem a žloutky. -Do mléka sůl. -Smíchat s prosátou moukou + kvásek, atd…. -Potom rozinky atd…. -2 hodiny nechat vykynout -Vykynuté na 9 dílů (4+3+2), nebo na 5 (3+2+1) -Chvilku nechat vykynout -Uplést vánočku -Potřít rozšlehaným vajíčkem s vodou a citronovou šťávou (povrch rychle netmavne) -Píchnout 2 špejle až na plech -Do vyhřáté trouby – po chvilce ztlumit -Pečeme asi 1 hodinu

Zapečené sojové maso s těstovinou

Uvaříme těstoviny do poloměkka a necháme okapat. Naložíme sojové maso do- zeleninového bujónu, sojové omáčky a pepře ml. Uložíme do ledničky. Na oleji usmažíme cibulku na kolečka do zlata, přidáme naložené maso, hrášek a podusíme, aby ve směsi nebyla tekutina. Promícháme s těstovinou, přidáme muškátový květ, nebo oříšek a dáme do vymaštěného (Herou) a vysypaného strouhankou pekáče. Vložíme do vyhřátě trouby a po zapečení (asi 10 minut) zalijeme rozkvedlanými vejci v mléku. Necháme zapéci,m potom krájíme na kostky. Podáváme s okurkovým salátem.

Zdravotní polévka z drůbeže 10 porcí

Kuřecí drůbky (křídla) 400

Voda na vývar 2500

Sůl 10

Brokolice 50

Kořenová zelenina 50

Mouka hladká 80

Mléko 300

Rýže 100

Máslo 100

Technologický postup:

Drůbky a zeleninu uvaříme do měkka a scedíme. Připravíme jíšku, zalijeme vývarem, vaříme ½ hodiny, potom procedíme. Do hotové polévky procezené dáme maso z drůbků na kostičky, zjemníme mlékem a přidáme uvařenou rýži.

Grilované kuřecí křidélka

Křidélka omyjeme , necháme okapat, potřeme olejem a posypeme kořením na rožnění. Dáme na plechu do rozpálené trouby a pečeme do zlatova.

Znojemský guláš z vepřového masa na 10 porcí

1000 g vepřového masa (nejlépe z ořezu, nebo plece)
100 g sádla, nebo oleje
90 g hladké mouky
2 větší cibule
mletá paprika, sůl, pepř, kmín
200 g sterilovaných okurek


Cibuli na znojemský guláš nakrájíme nadrobno a na sádle osmahneme do růžova, vmícháme mletou papriku, po zpěnění přidáme maso pokrájené na stejně velké kostičky a osmažíme je.
Až se šťáva na znojemský guláš vydusí, maso osolíme, opět osmažíme, podlijeme vodou, přidáme pepř, kmín a dusíme pod pokličkou. Když je maso napůl udušené, šťávu odpaříme do tuku, zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme vlažnou vodou (nebo vývarem z masoxu), rozmícháme a dusíme dále za občasného zamíchání, až maso změkne. Na závěr do guláše vmícháme osmažené na kostky pokrájené sterilované okurky. Krátce povaříme. Lák z okurek používáme k dochucení omáčky.Vhodnou přílohou pro znojemský guláš je nejen kynutý knedlík, ale znojemský guláš je chutný i s většími těstovinami či noky.



Bramborová polévka

Připravíme cibulovou jíšku - na sádlo dáme cibuli na kostky, když je zlatá, zasypeme hladkou moukou a osmažíme do hněda, necháme vychladnout.

Připravíme vývar "B" - vepřové kosti a kůže, divoké koření, kořenová zelenina, voda pitná, cibule, česnek, sůl. Přivedeme do varu, pototom ztlumíme a vaříme aspoň 2 hodiny. Hotový přecedíme a použijeme do polévky.

Na tuku orestujeme, cibuli, česnek, kořenovou zeleninu a zalijeme trochou vody a uvaříme do poloměkka. V druhém hrnci uvaříme do poloměkka brambory na kostky, potom je spojíme s uvařenou zeleninou, uvedeme do varu a zahustíme připravenou jíškou. Provaříme aspoň 20 minut. Dochutíme kmínem, pepřem ml.,majoránkou, česnekem, maggi. Sypeme nasekanou zelenou natí.

Kuřecí nudličky ve smetanové omáčce s Nivou

Suroviny 5 porcí:

Kuřecí prsa 625g, sůl, ml. pepř, grilovací koření, cibule, česnek, olej, Niva, smetana, solamyl.

Cibuli na kolečka opečeme na oleji společně s nudličkami kuřecího masa, okořeněného a obaleného v solamylu. Po změknutí masa přidáme sýr, smetanu a případně dohustíme solamilem. Dochutíme. Podáváme s těstovinou

Hovězí pečeně přírodní

Opláchnuté díly masa protkneme po vláknech slaninou, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na plátky a smažíme na tuku, když je zlatavá, přidáme maso a opečeme po obou stranách. Maso vyjmeme, cibuli dosmažíme do zlatova až tmava. Zalijeme vývarem, nebo vodou, vložíme maso a pod poklicí dusíme do měkka. Maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a vaříme nejméně 20 minut. Potom šťávu přecedíme, ochutíme a provaříme.

Halušky se zelím

Ingredience

Brambory

500 g

Sůl

2 špetky

Vejce

1 kus

Kysané zelí

200 g

Sádlo

60 g

Polohrubá mouka

240 g

Pepř mletý

1 g

Uzený špek

250 g

Postup přípravy:

Brambory syrové nastrouháme najemno. Dáme do mísy, vymačkáme vodu, kterou necháme ustát, slijeme ji a usazený škrob nalijeme zpět. Přidáme celé vejce a sůl dle chuti. Sypeme polohrubou mouku, až vznikne tužší těsto. Kysané zelí a uzený bok nakrájený na drobné kostičky na sádle usmažíme. Do velkého hrnce dáme vařit vodu se solí a když se začne vařit, přes síto s velkými dírami (tzv. haluškovník) lžící vymačkáváme noky do vroucí vody, hotové jsou když vyplavou nahoru, mícháme, jinak se připálí u dna hrnce. Když je uvařeno propláchneme noky vlažnou vodou. Nasypeme na ně usmažené zelí se špekem, promícháme a dochutíme pepřem.

Jihočeská lepenice

Suroviny:

1 kg brambor

500 g kysaného zelí

2 cibule

4 lžíce sádla

špetka cukru

drcený kmín

sůl

1 šálek horkého mléka

Postup přípravy receptu

Oloupané a omyté brambory rozkrájíme, zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme trochu drceného kmínu a uvaříme doměkka. Pak vodu slijeme, brambory zalijeme horkým mlékem, rozštoucháme a umícháme hladkou kaši. Kysané syrové zelí překrájíme ,třetinu odebereme a zbytek podusíme na jedné cibulce, kterou jsme si nasekali nadrobno a osmahli na kousku sádla. Zelí ochutíme solí, kmínem, případně cukrem, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Dušené zelí vmícháme do bramborové kaše, přidáme i odložené syrové zelí a povrch posypeme dozlatova osmaženými cibulkovými prstýnky. Lepenici podáváme se studentským řízkem.

Lívanečky 5 porcí

sušené droždí 0,5 sáčku

cukr krupice 50g

mléko 650 ml

hladká mouka 500 g

vejce 2 ks

citrónová kůra 1/4 citronu

sůl 5 g

----------------------------------------

olej na smažení, cukr moučka, skořice mletá, marmeláda

Smícháme suroviny, necháme těstíčko vykynout a smažíme na rozpáleném tuku z obou stran do zlatova.

PRACNY

Suroviny:

28dkg másla, 35dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 15dkg mletých oříšku, 4dkg kakaa, lžička mleté skořice, špetka hřebíčku

Postup

Všechny suroviny dáme do mísy a zpracujeme těsto. Těsto vtlačujeme do formiček na pracny a pečeme ve vyhřáté troubě asi 7 minut. Vyklopíme, necháme trochu vystydnout a obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem. Pracny necháme uležet nejlépe tři týdny.

Rajská omáčka 

Orestujeme připravené maso, vyjmeme a osmažíme kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme divoké koření, celou skořici, přidáme rajčatový protlak a zalijeme vodou, dáme opečené maso, když je měkké vyjmeme ho a omáčku zahustíme jíškou, dochutíme solí, octem, cukrem a provaříme, přecedíme.

Vanilkové rohlíčky

300 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 100 g jemně strouhaných lískových oříšků, 1/2 vanilkového cukru, 220 g másla nebo jiného tuku např. Hera, citronová kůra, 2 žloutky a dále budeme potřebovat moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalování rohlíčků po upečení.

Vše zpracujeme v těsto, postupně rukama vyvalujeme delší válečky, nožem nakrájíme na kousky a tvarujeme malé rohlíčky. Po upečení ještě teplé obalujeme v cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Peču na teflonové fólii, dobře poslouží i papír na pečení, předtím jsem plech jen velmi mírně přetřela tukem. Stačí i obal od tuku, většinou na něm něco málo zůstane :-))

Vepřová játra po brdsku

Maso opereme, prošpikujeme, osolíme, opepříme, opečeme ze všech stran, vyjmeme opečené maso z hrnce a v tomto hrnci připravíme základ. Základ - cibule, kořenová zelenina, divoké koření, špetka soli, cukr krystal, hořčice plnotučná, ocet, voda, opečené maso, dusíme pod pokličkou do měkka. Maso vyjmeme, omáčku zahustíme světlou máslovou jíškou, provaříme,zjemníme mlékem, smetanou, máslem atd...

Vývar "A" s domácími nudlemi

- operu hovězí kosti a maso, vložím do studené vody a uvedu do varu, potom ztlumím a nechám tzv. táhnout. Ve vývaru je sůl, divoké koření (celý pepř, bobkový list, nové koření), kořenová zelenina (mrkev celer, petržel) a cibule. Možno, podle chuti česnek.

- připravím domácí nudle. Prosátá hrubá mouka a vejce, sůl, lžíce vody - vše promíchám, rozválím, nakrájím a nechám osušit. Vařím v osolené vodě asi 2 minuty.

- vývar procedím, nakrájím zeleninu, ochutím a přidám nudle.

Těšíme se na vaše dotazy

KONTAKT

SOU, SŠ a ŠJ - Obořiště 1


+420 318 586 291 

PO-PÁ v dopoledních hodinách

joskajindrich@seznam.cz


Otázky a odpovědi

Do e-mailu, při výuce, dle domluvy i mimo výuku.

Pište online

Dotazy k výuce

© 2022 Tenisová škola Raketa. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky